mereka

Friday, September 27, 2013

Kepercayaan (BELIEVE)

BISMILLAH .

Rahsia Hati Tak Siapa Yang Tahu .

haha ,
aku ada je rahsia , pasal diri aku , kawan-kawan aku , semua la .
tapi , aku kena pandai simpan ,
bak kata pepatah ,
biar pecah di perut , jangan pecah di mulut .

setiap rahsia yang orang bagitahu kita ,
mestilah kita simpan .
sebab utama kenapa dia bagitahu kita ,
sebab : KEPERCAYAAN 
yes ! sifat believe dia terhadap kau .
dia akan pastikan kau takkan beritahu sesiapa tentang apa yang dia cakap tu .

tapi ,
benda yang namanya KEPERCAYAAN ni ,
susah sikit nk kekal lama .
once kau dah rosakkan ,
KEPERCAYAAN tu hilang berkecai macam tu je .
dari 200% ke 21% .
tak ke banyak menjunam peratus benda tu .

aku ada sahabat yang mana sangat tidak percaya pada orang yang walaupun orang tu baru berjinak jinak nak menipu dia .
dia akan terus takkan percaya .
sebab bagi dia , sekali kau menipu , maknanya , kau akan cuba untuk menipu lagi .
aku sangat gerun dengan pendirian dia .
sebabnya ,
aku adalah orang yang akan cuba menipu untuk tutup kesalahan aku ,
jadi , bila dengan dia ,
entah kenapa ,
aku jadi sangat jujur . (alangkah bagusnya , kalau sifat itu bukan temporary)
tapi , aku tau , kalau kau dah salah , mengaku will make you feel much better than you try to keep it as a secret .

sepanjang 21 tahun aku hidup di bumi Allah yang indah ni ,
aku dapati , orang akan lebih percaya untuk cerita masalah , rahsia , pada orang yang dia selesa .
aku tak tahu la , aku ni jenis yang dapat buat orang sangat comfortable dengan aku ke ,
but what make me so sure is ,
every time , someone have a problem , they try to tell me ,
secara tersirat atau tersurat .
kadang - kadang , aku tengah duduk duduk tunggu kawan aku ,
tetiba ada kawan aku ni , tapi kelas lain , akan datang dan try keluarkan bunga bunga bicara tentang apa yang dia rasa .
as a human yang ade sifat humanity ,
aku akan dengar , dan bagi pendapat aku .
(sahabat aku cakap , aku salah ambil kos : patutnya ambik kaunseling)

even soal chenta pun dorang tanya ,
tahukah kamu bahawa aku hanya ada satu pengalamn berchenta .
dan dua pengalaman di reject .
haha .
tapi , aku tetap gagah dalam memberi pandangan ,
aku bagi semangat , yang penting , ayat yang dapat memotivasikan mereka .

tapi susahnya menjadi orang pendengar setia ni , adalah
kau kena memastikan , tak cerita aib orang .
masa tulah kepercayaan kau akan diuji .
harharhar .

the truth is : bila orang dah percaya , maknanya , dia yakin yang kita akan try to support and give some motivational words . and KEEP the secret well .

untuk kamu : belajar elokelok
untuk my dear sahabat : thanx for believe me so well

Thursday, September 26, 2013

Persoalan dan Jawapan

BISMILLAH .

aku ramai kawan ,
memang tak dapat aku nafikan .
tapi ,
tak semuanya jujur dalam berkawan .
sahabat aku ade sedikit ,
5 orang .
bagi aku mereka semua sangat jujur , amat memahami .
serius .

sebelum ni ,
aku ada kawan , yang boleh aku katakan sebagai teman baik ,
bukan sahabat bukan kawan , just as teman .
aku rapat dengan dia .

pada mulanya , everything going smoothly ,
lama - lama aku rase berantakan .
haha .
aku tak nampak masa bila ia berantakan .
mungkin banyaknya salah pada aku .
terlalu banyak persoalan yang dia tanyakan ,
dan aku tak banyak memberi jawapan ,
lebih pada mengelak .

bila aku memberi soalan ,
jawapannya agak menyakinkan aku .
bila fikirkan balik , kenapa aku tak boleh jadi macam dia .
mungkin aku main tarik tali dengan dia .
lama - lama , dia jadi bosan ,
tiada persoalan untuk aku lagi ,
jawapan dah tersedia , soalan tiada .
ibarat macam kau dah kenyang , tapi kau makan apa ?

sekarang ,
aku cuba tanyakan dia persoalan yang aku rasa senang untuk diberi jawapan ,
tapi ,
dia memberikan aku jawapan yang agak samar .
tak menyakinkan aku .
sangat kurang ajar .
tapi aku pun sama macam tu .
aku salah didik teman aku , aku fikir .

kini , setiap persoalan , ambil masa yang agak lama untuk aku dapatkan jawapan .
bayangkan , aku tanya " dah makan ? "
take about 3 days to say the simple word " sudah "
3 hari ? wadehel .

diamkan diri lagi bagus .
taknak bersoal , tiada jawapan .
cuba jadi realistik .
tak berpegang pada ayat hiperbola .
cuma tenang , terima kenyataan .

hubungan teman , sudah jauh .
tenggelam .
hilang sedikit .
keyakinan pudar .
kepercayaan pecah .
mesej bodoh .
fesbuk jadi ikatan .
borak sekejap , hilangnye lama .

faham .
mengerti .
putus .
sudah .
thank you , kamu .

Tuesday, September 17, 2013

Cita Dan Hati

BISMILLAH .


kisah bermula ,
bila aku kenal hati dalam masa yang singkat .
dalam masa yang sama , aku ada cita .
tapi aku layankan je hati sebab aku still yakin dengan cita aku , yang dah lama dengan aku .

start from that point ,
aku rapat dengan hati ,
aku rasa menjadi habit aku bila hari - hari aku rasa perlu berhubungan dengan dia .
tapi aku tetap tidak lupakan cita , sebab cita sudah lama aku kenali .

bila lama - lama , aku rasa aku telah menculik hati
tapi , aku masih sayangkan cita .
jadi aku perlu pilih , antara cita dan hati .

bila aku suarakan pada kawan tentang hati ,
kawan mengatakan hati telah menculik aku , and vice versa .
sama ada aku mahu terima atau tidak , depends .
aku rasa ,
tak perlu kan hati buat masa itu ,
kerana cita yang amat aku perlukan di masa itu .
tanpa cita , aku tak akan berjaya ke mana - mana .

apabila , cita sudah selesai ,
aku bersyukur ,
kerana hati masih dengan aku .

bila aku sibuk dengan kerjaya ,
hati mulai jauh ,
salah aku , aku fikir .
aku cuba dekatkan jurang yang jauh semula .
tapi jadi awkward pula .

aku cuba menculik semula hati ,
tapi ,
hahahaha ,
aku lambat .
hati sudah jumpa jiwa .
padan muka aku .

cerita pada kawan ,
semuanya salah aku , hahahaha .
memang betul ,
lepaskan peluang yang ada .
menyesal tak guna .
diam .
jauhkan diri .
lebih baik .

cita masih dengan aku . sampai bila - bila .
Alhamdulillah :)

terima kasih hati .
serius , terima kasih .
mintak maaf .